سه‌شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۷
شهید بهشتی؛ اسلام را ذاتاً یک انقلاب توحیدی می‌دانست

حوزه/ حجت‌الاسلام اسدپور گفت: شهید بهشتی بر این باور بود که اسلام در ذات خود یک انقلاب توحیدی است و مبارزه با استکبار و طاغوت، قید و شرط اصلی تفکر انقلابی محسوب می‌شود.

حجت ‌الاسلام و المسلمین محمد امین اسدپور، از اساتید حوزه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در ساری، با اشاره به جایگاه استکبارستیزی در اندیشه شهید آیت‌الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی اظهار داشت: در منظومه فکری متفکران انقلاب اسلامی، مبارزه با هرگونه استکبار و طاغوت، منافی و مغایر با اعتقاد به اندیشه توحیدی دانسته می‌شود. شهید بهشتی اساساً اسلام را در ذات خود یک «انقلاب توحیدی» و رستاخیز بزرگ اجتماعی می ‌دانست که برای رهایی انسان از غل و زنجیرهای طاغوت آمده است. به همین دلیل، ایشان بر حضور یک «مجتهد انقلابی» در رأس حکومت اسلامی تأکید داشت، زیرا معتقد بود کسی که تعلّق خاطری به این بعد مبارزاتی و انقلابی‌گری نداشته باشد، نمی ‌تواند فهم دقیقی از ذات انقلابی اسلام داشته باشد.

استاد حوزه افزود: از منظر شهید بهشتی، آزادی و کرامت ذاتی انسان که برآمده از خلافت الهی اوست، محور است. هر ساختار اجتماعی که مانع انتخاب آزادانه انسان ‌ها و جوامع شود، طاغوتی و ناعادلانه است. ایشان حق تعیین سرنوشت را برای ملت ‌ها قائل بودند و در تدوین قانون اساسی بر گنجاندن این حقوق پای‌فشاری کردند. بنابراین، عدالت اجتماعیِ ساختاری، بدون آزادی از قید ساختارهای استکباری محقق نخواهد شد.

مدیر مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی در پاسخ به سؤالی درباره مواضع عملی شهید بهشتی، به فعالیت ‌های ایشان از جمله تأسیس دبیرستان «دین و دانش» در قم برای تربیت کادر متعهد و متخصص، مدیریت مرکز اسلامی هامبورگ، تشکیل اتحادیه دانشجویان مسلمان در اروپا و ارائه سلسله سخنرانی‌ها و جلسات تفسیر با محوریت مبارزه با طاغوت اشاره کرد. وی افزود: شهید بهشتی پس از پیروزی انقلاب نیز، هم در تدوین قانون اساسی و هم در مواضع حزب جمهوری اسلامی، مبانی استکبارستیزی را انعکاس داد و پس از تسخیر لانه جاسوسی، به‌عنوان رئیس شورای انقلاب، زبان گویای دفاع از این حرکت انقلابی بود.

حجت ‌الاسلام و المسلمین اسدپور در خصوص نگاه شهید بهشتی به مذاکره با قدرت‌های استکباری توضیح داد: ایشان نفس تماس یا مذاکره را ذاتاً مشکل‌دار نمی‌دانستند، اما منطق حاکم بر مذاکره را تعیین ‌کننده می دیدند. از نظر ایشان، اگر مذاکره از موضع قدرت و برای انعکاس مواضع انقلابی باشد، مجاز است، اما اگر از سر سازش، وادادگی و تسلیم باشد، مردود است. این نگاه، با تأکیدات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدّ ظلّه العالی) بر عدم مذاکره ‌ای که عاقلانه و عزیزمنشانه نباشد، همسو است.

وی با اشاره به هوشیاری ملی ایرانیان در برابر استکبار، خاطرنشان کرد: تقویت روحیه استکبارستیزی در نسل جدید، در گرو ایجاد اعتماد به نفس ملی و باور به «ما می‌توانیم» در همه عرصه‌هاست. امروزه با تضعیف نسبی هژمونی قدرت‌های استکباری، زمینه برای تثبیت این فرهنگ بیش از گذشته فراهم است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha